Пол Остър - плодовитият романист, мемоарист и сценарист, който се прочу през

...
Пол Остър - плодовитият романист, мемоарист и сценарист, който се прочу през
Коментари Харесай

Почина известен писател

Пол Остър - плодовитият романист, мемоарист и сценарист, който се прочу през 80-те години на предишния век с постмодерното възкръсване на жанра ноар и който се трансформира в един от най-характерните нюйоркски писатели на своето потомство, почина от затруднения от рак на белия дроб в дома си в Бруклин. Той беше на 77 години.

Смъртта му беше доказана от приятелката му Джаки Лиден.

Остър често е описван като  " литературна суперзвезда "  в новините. Британският вестник " Times Literary Supplement " един път го назова " един от най-зрелищно изобретателните американски писатели ".

Макар да е роден в Ню Джърси, той се свързва трайно с ритъма на Ню Йорк, който е самобитен воин в огромна част от творбите му - изключително Бруклин, където се открива през 1980 година

С повишаването на славата си Остър стартира да се възприема като страж на богатото литературно минало на Бруклин, както и като подстрекател на новото потомство писатели, които се стичат в квартала през 90-те години на ХХ век и по-късно.

" Пол Остър беше бруклинският романист през 80-те и 90-те години, когато израснах там, по времето, когато в квартала живееха доста малко известни писатели ", написа в имейл писателката и поетеса Меган О`Рурк, която е израснала в близкия квартал Проспект Хайтс. " Книгите му бяха на рафтовете на всички другари на родителите ми. Като младежи аз и моите другари четяхме жадно творбите на Остър както поради тяхната чудноватост - онази нотка на европейски сюрреализъм - по този начин и поради тяхната непосредственост ".Славата на писателя е всичко друго, само че не и локална. Само във Франция той получи няколко литературни награди. Подобно на Уди Алън и Мики Рурк, Остър, който като млад е живял в Париж, се трансформира в един от тези редки американски създатели, които французите одобряват като роден наследник.

Във Англия романът му от 2017 г.  " 4321 ", който преглежда четири паралелни версии на ранния живот на основния си воин - беше включен в късия лист за премията " Букър ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР